Almenük

 

         Készítsünk a Menük szakaszban elkészített projectben a B menüpontnak almenüt. Legyen ennek az almenünek két menüpontja: B1 és B2. Ezt a következőképpen érhetjük el. A fő Form formnézetében kettős kattintással a FoMenu ikonján lépjünk be a menüszerkesztőbe. Válasszuk ki a B menüpontot, majd egér jobbgombja segítségével előhívott helyi menüben válasszuk a Create Submenu menüpontot. Ekkor a következőt kapjuk:

 

 

A létrejött almenüpontot nevezzük el miB1-nek, Caption tulajdonságának adjunk B1 értéket:

 

 

Hasonlóan a megjelent újabb almenüpont lehetőségre állítsunk be miB2 és B2 értékeket.

 

 

Ha most futtatjuk a programot, akkor azt tapasztaljuk, hogy az almenü megjelenésével egyszerre a B form is létrejön annak ellenére, hogy a B menüponton nem kattintottunk. Ennek elkerülésére tegyük megjegyzésbe a B formot generáló és megjelenítő két sort. Továbbá a fmB1 és fmB2 formokra is hajtsuk végre az fmA és fmB formoknál lépéseket: állítsunk be FormStyle tulajdonságokat fsMDIChild-re, vegyük ki az Auto-Create listából őket és a Close eseményükbe írjuk be az Action:= caFree; kódot. Ezek után az fmB1 és fmB2 ugyanúgy működik, mintha rendes menüpont lenne. Ugyanakkor ebben a formában az fmB form funkció nélkül maradt.

 

 

         A menük végén még annyit, hogy a menüszerkesztőben a menüpontok közé a helyi menü segítségével szúrhatunk be új menüsorokat és törölhetünk meglévőket (Insert és Delete). A project listája gyakorlatilag ugyanolyan sorokból áll az átalakítás után, mint előtte, ezért ennek megjelenítésétől eltekintek.